Project Description

TUOMARIN ASEMA

Kaikki ovat joskus katsoneet jalkapallo-ottelun, jossa jonkin laisessa vihellystilanteessa tuomarin ympärille kerääntyy tuomarin iholle pyrkivä lauma pelaajia, jotka esittävät kiihtyneenä yhteen ääneen omaa näkemystään tilanteesta ja sitä oikeaa tapaa jatkaa peliä, yleensä oman joukkueensa eduksi.

Rugbyssä vastaava tilanne ei voisi olla yhtään erilaisempi, sillä Rugbyn pelikulttuuriin kuuluu ehdoton kunnioitus tuomaria ja annettuja tuomioita kohtaan. Ainoastaan joukkueen kapteeni voi varsinaisesti puhutella tuomaria, ja silloinkin kohteliaasti ja asiallisesti, käyttäen kunnioittavaa ”sir”-titteliä. Ottelun aikana erotuomarin sana on laki josta ei kiistellä. Tämä pätee myös yleisöön asti, tuomarille huutelu yleisön puolelta on myös täysin vieras käsite pelissä, sitä ei esiinny rugbyotteluissa lainkaan.

Rugbyssä on kolme tuomaria, kaksi avustavaa linjatuomaria ja pääerotuomari, joka voi halutessaan kysyä neuvoa avustavilta tuomareilta. Kansainvälisellä tasolla mukana on myös lisää toimitsijoita ja videotuomarit jotka tarkistavat epäselvät tilanteet hidastetulta videolta.

Rugbytuomarien kanssa ei väitellä. Rugbykuvassa Walesilainen rugbytuomarilegenda Nigel Owens.